Sinterklaas bestaat

Ik ben een millennial. Ik ben geboren in de vorige eeuw en opgegroeid met zwarte piet. Met sinterklaasmuziek op cassettebandjes en sigaretten gemaakt van chocola.
Maar ook met Sinterklaas in Sesamstraat. En meneer Aart op de kade tijdens de landelijke intocht. Ik ben opgegroeid met Bram van der Vlugt. De échte Sinterklaas.

'Sinterklaas bestaat niet, lieverd.'
Alsof de man van wie je bent gaan houden, plotseling is overleden. Huilend ren ik naar mijn kamer. Nog geen acht jaar oud. Mijn allereerste verlies.

En toch komt hij het jaar erop weer tot leven. Zodra hij met zijn warme, vriendelijke stem de woonkamer vult. Vanaf pakjesboot 12. Samen met zijn pieten vanuit Spanje. Hij is terug!
Bram laat mij ieder jaar opnieuw geloven dat Sinterklaas bestaat. Dat hij daadwerkelijk uit Spanje komt varen en op zijn schimmel over daken loopt. De magie van 5 december. Het heerlijk avondje. Nog vele jaren vooruit.

Tien jaar geleden geeft Bram zijn grote boek door aan de nieuwe Sinterklaas. Een Sint met andere trekjes en eigenaardigheden. De Sint waar mijn dochter nu mee opgroeit. Háár Bram van der Vlugt. Voor onze generatie toch even wennen.

'Lin, Sinterklaas is vandaag overleden.'
Tim is ook een millennial. Tim is ook opgegroeid met Bram. Met de echte Sinterklaas.
Tim staat naast me, en vertelt me het nieuws wat oplicht in de media.

Aart Staartjes is eerder dit jaar vertrokken. Vertrokken naar een, voor ons geheimzinnige locatie. Zou hij Sinterklaas nu binnenhalen? Zoals bij de landelijke intocht anno 1994. Met zijn zwarte pieten. Zoals het altijd was en nu niet meer mag zijn.
Zouden ze op die plek ook pepernoten strooien en met alle kinderen aan de kade staan? Ook daar blije gezichtjes na het zetten van een schoen? Het heerlijk avondje voor iedereen.

Bram, je bent vannacht in je slaap gestorven. Hier op aarde zullen we je los moeten laten, maar vergeten zullen we je nooit. Sinterklaas is onsterfelijk!
Bedankt voor de magie op 5 december. Mijn allermooiste jeugdherinneringen. Bedankt dat je bestaat!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.